در این رابطه رضا پاشایی، عضو انجمن صنایع همگن و قطعه سازان خودرو کشور به بیان نظرات خود پرداخته است.
چالشهای عمده صنعت قطعه شامل چه مواردی است؟
نبود ماشینآلات پیشرفته و کمبود نیروی انسانی متخصص از چالشهای جدی در صنعت قطعه است. متاسفانه دست قطعهسازان در ایران از دسترسی به ماشینآلات روز دنیا کوتاه است؛ در حالی که یکی از راهکارها برای رشد بهرهوری و کاهش هزینههای تولید در قطعهسازی، بهکارگیری فناوریهای نوین در خطوط تولید و ماشینآلات پیشرفته است.
در حوزه آموزش وضعیت چگونه است؟
در حوزه آموزش نیز به دلیل مهاجرت بسیاری از نخبگان یک گام عقبتر از صنعت هستیم. به عنوان مثال دانشگاههای فنی در ایران بر آموزش کار با ماشینآلات سهمحوری تمرکز دارند در حالی که دنیا به دنبال آموزش ماشینآلات پنجمحوری و ششمحوری است. متاسفانه بهرهوری صنعت قطعه و خودروسازی به دلیل مهاجرت نیروهای متخصص و عدم برخورداری نیروهای جدید از آموزش عالی روز به روز کمتر شده است.
ضرورت آموزش نیروی متخصص چه میزان احساس میشود؟
آموزش نیروهای انسانی متخصص در صنعت قطعه ضرورت دارد. مراکز آموزشی معمولا ازسوی تشکیلات مردمی و موقتی بوده و در این مراکز آموزش جامع ارائه نمیشود و نمیتوان خیلی روی آن حساب کرد؛ بنابراین در بلندمدت نیازمند تربیت نیروی انسانی متخصص هستیم.
من معتقدم برای توسعه فناوریهای نوین باید صنعت خودرو را به صورت علمی و نه رانتی به بخش خصوصی واگذار کرد و به جای مونتاژ خودروهای چینی، با تبیین برنامههای بلندمدت برای خودروسازان زمینه تولید خودروهای به روز و باکیفیت در کشور را فراهم کنیم.
اگر خودروسازان به جای برنامهریزیهای کوتاهمدت ششماهه یا یکساله که به واسطه تغییر مدیران، خودروسازی اتفاق میافتد، برنامه بلند مدت ۱۰ساله داشته باشند قطعا صنعت خودرو از وضعیت فعلی نجات پیدا خواهد کرد.